UNIVERSITY OF MINNESOTA MORRIS

Science Hall Expansion and Renovation, Morris, Minnesota

Rafferty Rafferty Tollefson Lindeke Architects and TSA Architects completed a predesign study to assess the existing science building and develop options to resolve expanding science educational needs. Due to the lack of appropriate infrastructure for current science curriculum needs in the older building, the solution was to design a new 63,000 SF science building for the ‘wet’ lab areas, chemistry and biology, and to renovate the existing facility for the less intensive sciences. The project was implemented in two phases: 1) a new 3 story structure, and 2) the renovation of the 4 story existing science facility. A new two story link connecting the two buildings was programmed for all faculty offices to facilitate the desired inter-disciplinary science education planning. The building is connected to the campus student center by way of an underground, skylit pedestrian tunnel.  The new facility houses state-of-the-art chemistry and biology laboratories and classrooms, blending into the historic character of the campus central mall. Also contained within this project are additional classrooms, a post office, and a bookstore.

 

The projects’ new construction created swing space to allow for the renovation of the existing science building.  The existing building, circa 1960, was very suitable for conversion into new laboratories and classrooms for physics, geology, mathematics and computer science.